Två tips för att utnyttja ditt fritidshus på ett ekonomiskt sätt

Ungefär 45 % av Sveriges befolkning har enligt studier tillgång till ett fritidshus eller äger ett eget. Dessa fritidshus ligger allt som oftast belägna inte allt för långt från den permanenta bostaden, men erbjuder en närhet till naturen på ett sätt som är svårt att hitta inne i en stad. Boende i Göteborg söker sig till exempel ofta ut mot kusten, och använder sig av en mäklare på västkusten för att hitta ett perfekt fritidshus.

Skälen till varför man väljer att investera i ett fritidsboende kan vara många, men för de flesta är det som sagt naturen och friheten som lockar. För dem som är intresserade av friluftsliv kan detta innebära exempelvis större möjligheter till bär- och svampplockning, fågelskådning eller vandring. Att investera i ett boende på västkusten eller i dess skärgård kan dessutom erbjuda möjligheter till fiske, segling och bad.

Att äga ett fritidsboende kan vara mycket härligt och kan erbjuda flera fördelar. Men en andra bostad är en stor investering och innebär därför även en större ekonomisk påfrestning. Följande är två tips på hur du kan utnyttja ditt fritidshus på ett smart och ekonomiskt vis:

1. Dela boendet med andra
Under tuffa ekonomiska tider kan det vara svårt att göra stora investeringar i bostäder, och det kan vara svårt att unna sig ett fritidshus med gott samvete. Men det är förmodligen inte bara du och din familj som gärna skulle vilja utnyttja ett fritidsboende. Varför inte gå ihop med en god vän, en släkting eller någon i familjen för att göra investeringen tillsammans? På så vis blir kostnaderna mindre och fritidshuset slipper stå tomt under stora delar av året när du inte har chans att vara där. Att äga ett boende tillsammans med någon är dock inte alltid det lättaste då fler viljor spelar in och konflikter kan uppstå. Se därför till att tänka igenom beslutet ordentligt innan ni gör er investering. Rådgör med din fastighetsmäklare på västkusten för att ta reda på hur ni ska gå tillväga.

2. Hyr ut boendet till turister
Den digitala utvecklingen har gjort det mycket enkelt att idag hyra ut sitt boende till privatpersoner. Genom sajter som exempelvis AirBnB är det enkelt att sätta upp ett konto och hyra ut en bostad på ett kontrollerat vis. Du kan alltså ta chansen att antingen hyra ut ditt permanenta boende när du befinner dig i sommarstugan, eller ditt fritidhus när du inte har möjlighet att utnyttja det. På så sätt kan du tjäna lite extra pengar utan stor ansträngning.

Om du letar efter ett perfekt fritidshus att utnyttja själv eller tillsammans med andra kan du vända dig till Kustnära. De är experter på västkusten och Bohuslän och kan även hjälpa dig att sälja tomt på västkusten.

”Texten ovan är skriven i online-marknadsföringssyfte. Åsikterna är författarens egna och speglar inte nödvändigtvis åsikterna hos Kustnära.”