Hur du väljer rätt mäklare

Internet har ökat vår självständighet avsevärt genom att förse oss med stora mängder information. Genom att läsa artiklar och titta på videos kan vi lära oss själva praktiskt taget vad som helst. Men det finns fortfarande vissa områden där du tjänar på att ta hjälp av en riktig expert. Fastighetsmarknaden är mycket komplicerad och när det kommer till att investera i eller sälja fastigheter handlar det ofta om stora summor pengar. På grund av detta kan det vara väl värt att ta hjälp av en duktig fastighetsmäklare.

Men hur vet man om en mäklare är duktig? Följande är tips kan hjälpa dig att välja rätt.

Referenser och tidigare kunder

Att be om referensobjekt är ett bra sätt att få ett hum om vilken nivå en mäklare ligger på och vilka typer av fastigheter de arbetar med. Genom att ta reda på utgångspris och slutpris för att sedan jämföra dessa mot varandra kan man utvärdera mäklarens skicklighet.

En annan bra fråga att ställa sig är hur länge ett objekt legat ute till försäljning. Innan du vänder dig till en mäklare för att sälja eller värdera tomt på Västkusten kan du alltså titta på tidigare försäljningar. Om ett objekt legat ute väldigt länge kan det vara värt att ta reda på varför. Är fastigheten för högt prissatt i förhållande till andra objekt eller handlar det om ett systemfel hos mäklaren?

Licens

För att få förmedla fastigheter professionellt krävs att man är auktoriserad fastighetsmäklare. Det krävs adekvat utbildning, praktik och godkännande av den Statliga Fastighetsmäklarinspektionen. Se efter hos FMI att den mäklare du väljer är registrerad och har rätt att förmedla fastigheter på en yrkesmässig nivå.

Erfarenhet och kunskap

Det är viktigt att välja en mäklare med stor kunskap och erfarenhet inom det område där du vill köpa eller sälja en fastighet. När du till exempel ska värdera tomt på Västkusten är det smart att välja en mäklare som har som specialitet att förmedla objekt på just Västkusten. Ska du värdera hus i Fjällbacka kan du ta reda på om mäklaren tidigare har arbetat där och har kännedom om orten.

Kustnära förmedlar fastigheter med fokus på Västkusten och Bohuslän. När du vill värdera hus i Fjällbacka inför en försäljning kan de erbjuda stor områdeskunskap, ett brett kontaktnät och lång erfarenhet.

”Texten ovan är skriven i online-marknadsföringssyfte. Åsikterna är författarens egna och speglar inte nödvändigtvis åsikterna hos Kustnära.”