Användbara tips för dig som vill sälja fritidshus

Planerar du att sälja fritidshus? Nu i början av sommaren är det hög aktivitet på fastighetsmarknaden och många fastigheter tävlar om köparnas uppmärksamhet. Men om du förbereder din försäljning noggrant så kommer din fastighet ändå att sticka ut i konkurrensen.

För bästa möjliga utgångsläge är det bra att ägna lite extra energi åt att höja värdet på ditt hus. Hur? Några användbara tips följer här nedanför:

Fräscha upp och rensa

Att gå igenom och tömma hemmets skrymslen och vrår tar ofta längre tid än man tror. Om du planerar att sälja ditt fritidshus är det därför väl värt att börja gå igenom vind, förråd, garage och garderober redan nu. Där gömmer sig ofta många bortglömda trädgårdsredskap, krukor och gräsklippare som lagts på hög under åren. Gå igenom och lämna det som inte fungerar på återvinningscentralen och plötsligt kommer helt nya ytor och utrymmen att öppna upp sig. Allt det får bostaden att se större, mer välplanerad och rymlig ut – både på bilderna och under visningen.

Samtidigt som du rensar och möblerar om bör du också passa på att måla om väggar, lister eller dörrkarmar. Olja in bänkskivor, fönsterbrädor och trämöbler och städa upp på utrymmen som du annars inte brukar ägna särskilt mycket uppmärksamhet.

Se över taket och grunden

Taket är något som många husspekulanter tittar lite extra på, helt enkelt för att ett slitet tak kan medföra fler problem som exempelvis fuktskador. Dessutom kan takrenoveringar lätt komma att innebära höga kostnader. Om du ska sälja ditt fritidshus kan det därför vara bra att ägna några av sommarens dagar att rengöra och se över taket så att det verkligen är intakt. Men glöm inte säkerhetsutrustningen.

Passa också på att se över grunden utvändigt. Har du växtlighet ända inpå huset? Ta bort den, den riskerar att driva fukt mot fasaden. Helst skall det vara grus längst in mot huset, inte rabatter. Inspektera grundmuren, finns det fuktmärken? Sprickor? Kan du komma in i grunden eller har källare, titta över väggarna på insidan. Flagad färg och fuktiga ytor kan bero på bristande dränering.

Vatten och avlopp

Har du ett enskilt avlopp som är mer än 20 år gammalt är det förmodligen på gränsen till att inte längre vara funktionellt och miljösäkert. Prata med sin kommuns miljöavdelning om vad som är lämpligt att göra. Har du egen brunn är det en god idé att ta vattenprover. Det kostar inte mycket men befriar din framtida köpare från oro. Visar testerna förhöjda halter av vissa ämnen kan du behöva installera ett filter.

Vill du värdera hus i Smögen eller värdera hus i Grebbestad? Har du andra frågor angående förberedelser inför din husförsäljning? Kontakta Kustnära redan idag. De har kunniga och erfarna fastighetsmäklare som är specialiserade på västkusten.

”Texten ovan är skriven i online-marknadsföringssyfte. Åsikterna är författarens egna och speglar inte nödvändigtvis åsikterna hos Kustnära.”